Salsa tanfolyam, salsa oktatás. Új kubai salsa tanfolyam indul kezdőknek, amelyet a következő salsa tánciskolák szerveznek: Salsa fuerte, salsa diabolica, salsa tropical de Cuba, salsa la cubana, punto cubano, salsa candela, salsa caballeros, salsa amantes, ritmo de la luna, salsa pirate Győr, salsamor, salsa caliente, salsa palladium, goldance, cubailar, salsa caliente, chili salsa, salsa mojito, salsa con timba. Budapest-Debrecen-Miskolc-Szeged-Pécs-Zalaegerszeg-Győr

 

 

 

 

 

 

 

 


 

SALSA TANFOLYAMOK

Salsa: Van ilyen?

Salsa zenét a magyar rádiócsatornákban alig hallani, ez alól kivétel csak az MR2. Nem csoda, ha a népesség nagy része nem ismeri igazán ezt a zenei stílust, ami persze nem jelenti azt, hogy nem is tetszene nekik. Valószínűleg sohasem lesznek nálunk komoly latin zenei rádiócsatornák, emiatt más források felé kell fordulniuk azoknak, akik kíváncsiak a salsára.

A salsa zene forrásai

Mivel a rádió csatornák nem nyújtanak egy latinkedvelő részére elég zenei élmény, így ők a salsa bulikban próbálják csillapítani a ritmuséhségüket. Számos salsa buli van országszerte,  és számos DJ próbál a közönség kedvében járni. A budapestiek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy olykor már akár két helyszínen is hallgatható és táncolható a salsa. Hiba lenne nem szétnézni az ilyen helyeken.

Aki otthon akarja élvezni, annak az internet használatát javaslom. Persze tájékozatlan érdeklődőként az cyber-világban nehéz a legjobb dalokat megtalálni, különösen azoknak, akik még nem ismerik sem az előadókat sem a dalok címeit. Szóval komolyabb zenei élményért először inkább a nevesebb salsa bulikba kell menni (pl. Szilvuplé).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Salsa tanfolyam

Akiket a salsa bulik vidám hangulata már magával ragadott, szívesen át is élné az ott látottakat. A bulikban látható táncosok sem úgy születtek, hogy tudtak salsázni. Tehát a salsa megtanulható. Ehhez kell keresni egy salsa tanfolyamot. Salsa tanfolyamot az ország számos pontján indítanak. Budapesten pedig igazán bőséges választék van a tánciskolákból.

Hol érdemes tanulni?

Sokféle szempont alapján keresnek az emberek tánciskolát, de gyakran csak az első órák után szembesülnek azzal, hogy azt kapták-e, amire vágytak. A sok tánciskola között ugyanis vannak csalódást keltők is. Ha elsőre nem a számodra megfelelőre bukkantál, legyél bátor váltani, vagy akár párhuzamosan egy másikat is kipróbálni.

Salsa tanfolyam hossza

A salsát tanulásra hónapokat, néha éveket kell szánni. Nem ritka, hogy 3-4 éven át járnak egy tánciskolába. Persze az élvezetes tánchoz nem kell ennyi idő, egy jól megválasztott tánciskolában már 2-3 hónap után leadnak annyi anyagot, amivel már lehet a táncot élvezni a bulikban is.
A salsa tanfolyamokat addig tartják, amíg van elégséges létszám. A létszám idővel csökken, hiszen az embernek sokszor más dolga is akad. A haladó csoportokba a kezdő órákon résztvevők töredéke jár. Sokszor lenne még mit tanítani, de már nem éri meg a haladó csoportot fenn tartani.


Vélemények a tánciskolákról

A tánciskolákról alkotott vélemények meglehetősen szubjektívek. A salsa tanfolyamok által okozott érzések mindenkiben mások. Vannak az órákkal elégedettek és elégedetlenek is. Egy-egy elégedetlen hang még nem jelenti azt, hogy valahová nem érdemes eljárni. Ahogy a jó vélemény sem mindig őszinte. Amikor ismerőseid ajánlanak neked egy tánciskolát, jusson eszedbe, hogy olykor a beszervezésedért jutalékot adnak! És persze érdemleges hírek nem jutnak el hozzád minden tánciskoláról. Nézz hát bátran körül, és válogass a saját kedvedre, hiszen lehet, hogy te igényesebb vagy a társaidnál.

Minden ami kubai... :)

Csak a kubai...
Szerinted minden kubai tud táncolni? Szerinted minden kubai  szépen táncol? Szerinted minden kubai kiváló pedagógiai képességekkel rendelkezik?
Hát nem, a kubaiak között is vannak tehetségtelenek, ahogy a magyarok között is.
Ami biztos, hogy a kubaiak jobban értik a spanyol dalszövegeket, mint a nyelvismeret nélküli magyarok. De ettől még ők sem fognak szebben táncolni, jobban oktatni.
Ha tánciskolát keresel, ne az oktató kubai születése legyen mérvadó. Ha egy kubai 6 éves koráig Kubában élt, még nem képzett táncosként hagyta el az anyaországát. A spanyol dal szövegét pedig akkor sem fogod nyelvismeret nélkül érteni, ha kubai tanítja a táncot.
Szóval nem mind arany, ami fénylik, és nem mind jó salsa oktató, aki kubai....
A magyarok között is akad szép számmal olyan, aki szépen táncol. És közöttük akad olyan is, akik jól tudnak oktatni is. A magyar oktatók egy nyelvet beszélnek veled, meg fogod érteni, hogy mit mondanak - talán.  :)

És nem kell kubainak lenni ahhoz, hogy szépen táncolj, és élvezd. Aki a botladozásodat arra fogja, hogy nem vagy eléggé kubai, az inkább a saját tanári hiányosságait akarja rád áthárítani. Ne higgy nekik. Tehetséges vagy, de a képességeidet ilyenkor valaki mással kell kiaknáztatni.

Ingyenes oktatás

Az ingyenes táncórán (60 perc) megmutatják az alaplépést, a zenét, belekóstoltatnak a táncórák hangulatába. Az ilyen ingyenes oktatásnak nem célja, hogy komoly ismeretet adjanak át. A hibáidat sem fogják figyelni. Ennek a hangulatba hozása a cél. Az ingyenes táncórán mutatott lépések a fizetős tanfolyamon  ismétlődni fognak, így gyakorlatilag semmi pluszt sem kapsz.

Ingyenes órák (>> 60 perc) a tanfolyam részeként

Ez már az ingyenes táncóránál komolyabb ajánlat, hiszen gyakorlatilag nem kell fizetned táncóráként, miközben már hasznos mozdulatokat tanítanak meg. Ezeken az ingyenes órákon a már odafigyelnek rád, és szívügyüknek tekintik, hogy ne csak próbálgasd, hanem meg is tanuld a lépéseket. Ha ilyen tanfolyamra bukkansz, az egy komoly kedvezményt jelenthet számodra.

Diszkont áras salsa tanfolyam

Egyes körülmények és önkéntesek munkája lehetővé teszik, hogy ilyenek is induljanak. A legtöbb tánciskola profitérdekelt, így csak néhány helyen lehet extrém kedvező árakra bukkanni (pl 40-50% kedvezmény).

Óralátogatás

A tanfolyami órák látogatását sokszor nem engedik meg, hogy ne lehessen ingyen ellesni a mozdulatokat. Nem szabad meglepődni, ha valahol egy ilyen próbálkozás után szinte udvariatlanul késztetnek távozásra.

Salsa-kartell

Egyes tánciskolák különleges csoportosulással próbálnak maguknak újabb reklámot csinálni, a tanfolyam díjakat egységesíteni, és önmagukat hivatalos minősítéssel ellátva mások felé felsőbbrendűséget közvetíteni. Nem szabad elfelejteni, hogy a kartellben való részvétel még senki oktatási módszerén nem javított...

Öltözet a salsa tanfolyamra

A legfontosabb a kényelem és az alkalmasság. A ruha legyen kényelmes, friss, tiszta, divatos, és vonzó a másik nem számára.
A szoknya csinos, de egy guggolós figuránál kivillanhat valami. A tűsarok nőies, a feneket kerekdeddé formálja, de kényelmetlen benne táncolni, ha valaki nem szokta még meg. A szűk zakó, ing, blézer korlátozza a mozgást, nehéz benne felemelni a kezet. A torna- és edzőcipő talpának gumírozása nehezíti a forgásokat, talán jobb egy műanyagtalpú cipőt választani erre a célra.
A salsa egyébként különleges viseletet nem igényel, a szokásos utcai viseleted is alkalmas.

Higiénia

A salsa alaposan átmozgat az apró, de dinamikus lépéseivel. Elkerülhetetlen, hogy megizzadjon az ember. Ügyelj arra, hogy ezzel ne zavard a párodat. (Váltóruha, dezodor, izzadásgátló stift, parfüm, táncóra előtti tusolás lehet a megoldás.) Néha még egy törölköző is hasznos lehet.

Gyűjtő órák

Az oktatás akkor éri meg, ha megtelik a terem. Ha egy csoportban még van bőségesen hely, akkor gyakran 1-2 hónap múlva indítanak egy másik csoportot is. Az első csoportnak lassú tempóban oktatnak, a másodiknak gyorsabban. A második csoport így később be tud olvadni az első csoportba és az oktatás még nyereségesebbé válik.
Senki sem fogja neked elárulni, hogy a választott tanfolyamodon mennyire lesz vontatott az oktatás. Csak az tűnhet fel neked, hogy nem tanultok újat, vagy erősen unatkozol. Ha ezt pénzkidobásnak érzed, ritkítsd az óralátogatásodat és keress másik tánciskolát. Több 10000 ft-ot megspórolhatsz ott, ahol nem erre törekednek.
 

Rapid salsa tanfolyam

Rapid salsa tanfolyamnak nevezik, ahol a táncórák célja a gyors információadás. Ezeken a táncórákon nem tanítanak gyorsabban, mert az alaposság ezt nem teszi lehetővé. Viszont nem is igyekeznek az óra tempóját lassítani. 1-2 hónap alatt érezhető különbség fedezhető fel a vontatottabb oktatási módszerrel tanító tánciskolák tanítványainak tudásával összehasonlítva. Az ilyen tanfolyamokon 1-2 óra lemaradás már nem pótolható be könnyen.

Intenzív salsa tanfolyam

Az órák mennyisége (napi 4-8 óra) miatt olykor befogadhatatlan mennyiségű információval találkozol. Szükséges, hogy a tanult anyag le tudjon ülepedni. Egy intenzív nap végére a bemutatott anyag egy része feledésbe merülhet, a befizetett összeg pedig így csak kidobott pénz.


Salsa tanfolyam választás

Puding próbája az evés. Nehéz elsőre a legjobb salsa tanfolyamot megtalálni, mert tapasztalat nélkül nehéz eldönteni, hogy ki az aki nem csak profi salsa táncos, hanem kiemelkedő oktatási képességekkel is rendelkezik. Így az első tanfolyamon kell eldönteni, hogy érdemes-e ott folytatni a tanulást. Ha unalmasak az órák, ha nem magyarázzák el a mutatott mozdulatok gyakorlati jelentőségét, akkor biztosan rossz helyre kerültél. A legelső döntést azonban sokszor a rendelkezésre álló részinformációk birtokában kell meghozni. A weblap szerkesztője sem rendelkezik annyi információval, hogy teljeskörű útmutatást tudjon adni. És amit tud, azt sem mondhatja el. :)

Példa a különbségre. Egy neves tánciskolában egy komplikált mozgást 2x eltáncolnak, majd mondják, hogy most csináld te. Persze neked fogalmad sem lesz,  hogy mit csinálj, mert a bemutató alatt azt sem tudtad, hogy a kezüket, vagy a lábukat figyeld. 10 perc küzdelem után még egyszer bemutatják, majd ismét próbálgatnod kell. Az oktató nem tud jól magyarázni, így inkább megpróbál lökdösni, amiből még nem tudod, hogy melyik ütemre merre lépj. Az óra végéig fogalmad sem lesz arról, hogy mit kellene táncolni. Elárulom, hogy ekkor nem te vagy tehetségtelen táncos, hanem az oktatód tehetségtelen tanár. Egy komplikált figurát úgy is meg lehet tanítani, hogy azt rövid időn belül meg lehessen tanulni. Pl. a setenta figura néhol 2-3 óra alatt tanítják meg. A rapidsalsa oktatásokon képesek egy fél óra alatt megértetni, és még másra is jut idő azután. Ugye, hogy jobban jársz egy ügyes oktatóval? Sokat spórolhatsz azzal, ha jól választasz.

A salsa tanfolyam választási szempontjainak összefoglaló táblázata:

 

Technika

Tánciskola

Idő

Hely

Party style alapú vs. Rueda alapú

Létszám

Kora esti

A terem mérete

Oktatott táncok

Tandíj, árak

Késő esti

A terem akusztikája

Tempó

Rendezvények

Hétvégi

Szellőzése

Oktatási stílus

Ajándékok

Osztott órák

Öltözők

Közvetlenség

Kedvezmények

Egésznapos intenzív

Megközelíthetőség

Humor

 

 

Parkolás

Párcserék

 

 

A padló anyaga

Zenei válogatások

 

 

Tükör

 

 

 

Hangtechnika minősége

 

 

 

 

 

 

 

 

Csúsztatott órák

Ha nem tudsz minden órára bejárni, vagy unalmasak az órák, és neked az is elég, ha minden másodikon veszel részt, akkor ez kedvező. Ahol lassú az oktatási tempó ott ez nagyon hasznos. Egyes tánciskolák azonban nem közölnek részleteket a csúsztatással kapcsolatosan, így meglepetésként érhet, hogy rá kell még fizetned a meglévő bérleted felhasználására.

Fix tanfolyamdíj

A fix tanfolyam díj esetén nincs mód csúsztatásra. Ebben az esetben távollét esetén "elveszik" a kihagyott óra.
A hatalmas előnye, hogy a résztvevők így igyekeznek nem kihagyni órákat. Azzal, hogy mindenki bejár, kevesebb időt kell ismétlésre fordítani. Ez a módszer az oktatás-centrikus tanfolyamokra jellemző, ahol magas tudásmennyiséget adnak át, és a hiányzás által el nem sajátított ismeret hátráltatná a tanfolyam menetét.
 

Rueda de Casino alapú salsa tanfolyam - tradícionális oktatási módszer

Rueda de Casino (röviden rueda) egy körtánc, ahol a vezető vezényszavára meghatározott lépéseket, mozdulatokat tesznek. Az egyén szabadsága meglehetősen korlátozott ebben a táncban, és a szabályok miatt számos mozdulatot nem oktatnak ennek keretében. A bulikban kevés a hely ezek táncolására, így a táncórákon kívül alig járják.

Party Style alapú salsa tanfolyam - modern oktatási módszer

"Party Style" alapú oktatás azoknak javasolt, akik gyors sikerélményre vágynak. A "Party Style" alapú salsa tanfolyamokonelső sorban páros táncot oktatnak. A bulikban leginkább ezt táncolják, erre van hely. A páros tánc élvezetes, mert úgy lehet táncolni, ahogy szeretnék. Lehet táncolni erotikus  közelségben vagy diplomatikus távolságban, lehet romantikusan, de lehet látványosan bonyolultan is - ahogy jól esik.
A táncosaknak a páros táncnál van igazán nagy szabadságuk, úgy mozoghatnak, ahogy jól esik.
Megfelelő tempó mellett már 2-3 hónap után elérhető "party style"-oktatással az a szint, amivel a salsa bulikban már élvezetesen lehet szórakozni, idegenekkel is táncolni. A páros táncban a férfi irányít, neki tudni kell vezetni, táncolni, és közben a környezetet is figyelni.
(Egyébként a "Party Style" alapú salsa tanfolyamokon is oktatnak rueda elemeket. Csak nem azokkal kezdik.)

A salsa tanfolyamon nem csak salsa van

A salsa bulikban változatos stílusú latin zenéket játszanak. A zene többsége salsa, kisebb része bachata, merengue, reggaeton, rumba, chachacha, mambo, son, samba, bolero, stb. A salsa tanfolyamokon kisebb-nagyobb mértékben ezek a táncok is megismerhetők.

A salsa oktatás tempója

Hiteles mérőszám hiányában, csak tapasztalat útján derül ki, hogy milyen tempóban zajlik az oktatás. Vannak jó képességűek, akik azonnal könnyedén lelépik a bemutatott mozdulatokat, vannak akiknek sok ismétlésre van szükség. Nehéz mindenkinek megfelelő tempót találni. Ha számodra lassú a tempó, nézz el más tánciskolák óráira is. Alkalmi óradíjért kipróbálhatod, hogy más hogy csinálja.

Oktatási stílus a salsa tanfolyamokon

Nem elég tudni valamit, el is kell tudni magyarázni. Ahol jobban magyaráznak, ahol lépésenként is elmondják a fontos tudnivalókat, ott könnyebb a mozdulatokat elsajátítani, gyorsabban lehet szépen megtanulni táncolni.
Ahol a mozdulatokat nem bontják le részekre, ott a cél, hogy ne tudják azonnal megtanulni a figurát, így még 2-3 órát lehet vele foglalkozni.
Merjetek kérdezni, kérni, hogy lépésenként is mutassák be a figurákat. Egy hibásan beidegződött mozdulat kijavítása nehezebb, mint elsőre szépen megtanulni.
 

Közvetlenség a salsa tanfolyamon

Jobb egy olyan helyre járni, ahol az oktatók közvetlenek. Ezeken a helyeken könnyebben alakul ki egy jó társaság is, akikkel élmény találkozni.
 

Humor a salsa tanfolyamon

Számos vicces szituáció keletkezik a salsa órákon. A közös "botladozások" igazán jó hangulatot eredményeznek. A túlzásba vitt viccelődés viszont hasznos perceket rabol el az órából.

Párcserék a salsa tanfolyamon

Pár nélkül csak olyan salsa tanfolyamra érdemes elmenni, ahol párcserék is vannak. Erről előre meg kell bizonyosodni. Páros táncot nem lehet egyedül megtanulni. A legtöbb kubai salsát oktató helyen van párcsere, így egyenlőtlen arányok esetén is mindenki tud táncolni.
 

A salsa tanfolyam zenei anyaga

A tánctanulást könnyíti, ha zenék ritmusa jól felismerhető. Hiszen a táncot úgy kell megtanulni, hogy az ritmusra történjen. A jó tánciskolában egyszerű ritmusú dalokra táncolnak, és csak haladóbb szinteken játszanak bonyolultabb ritmusú zenéket. A jó zenei válogatás kedvet hoz a tánchoz, és élvezetesebbé teszi a táncórát.

Létszám a salsa tanfolyamokon

A magas létszámú órákon nem jut idő az egyéni hibák kijavítására. A kiscsoportos órákon általában szebben lehet megtanulni a táncot.
Ahol viszont sokan vannak, ott a csoport tovább marad fenn, és több emberrel lehet megismerkedni.

A salsa tanfolyamok árai

Általában a bérletes óradíj 1000,- Ft, nyugatabbra kb. €10,-. Vannak ennél kissé olcsóbbak és kissé drágábbak is. A tandíj összege nem függ össze az oktatás színvonalával. Egy gyenge oktató is elkérheti ezt az összeget. Magasabb tandíjat azokban a tánciskolákban engednek meg, ahová a helyszíni adottságok miatt többen mennek el. (Mert az idő is pénz.) Jellemzően a belvárosban drágább az oktatás, ahogy a termek bérleti díja is. De meglepő módon néha a külvárosban is hasonló összeget kérnek.

A salsa tanfolyamok kedvezményei

Ha pár ember elhívsz magaddal, egyes helyeken kaphatsz egyszer pár százalék engedményt. Ne feledd, hogy kérd számon, mert nem igyekeznek számodra számontartani, hogy a te hatásodra iratkoztak be, és járna a kedvezmény. Kevés helyen fordul elő, hogy a létszám arányában extra kedvezményt kap mindenki. (Ilyenek a diszkont áras tanfolyamok. Itt nem a szervező, hanem a befizető kapja a kedvezményt.)

A salsa tanfolyamokat időpontja

Általában az esti órákra szerveznek salsa tanfolyamot, hogy a munkából hazatérők még időben odaérhessenek. Előfordul, hogy a tanfolyam este 9 órakor kezdődik. Ennek az az előnye, hogy az óra után már lehet is menni a salsa klubokba gyakorolni, mert ekkor már kinyitnak.

Osztott órák - Hosszabbított órák

A salsa tanfolyamok egy részét több napra szervezik. Pl. heti 2x1 óra. Az órák között van idő a tanultak gyakorlására, de többször kell időt szánni rá a délutánokból. A hosszabbított órák 60 percnél tovább tartanak, általában 1,5-2 órásak. Ezeken a regisztráció csak egyszer vesz el egy rövid időt az órából. Előfordul, hogy az osztott órák 60 perce ténylegesen csak 40-45 perc a regisztráció elhúzódása miatt.

Milyen teremben érdemes salsát tanulni?

Táncteremnek legalkalmasabb egy parkettázott, vagy márványlapos járófelület. A forgásokat a tapadás nem nehezíti, könnyebb megtanulni csúszósabb padlón.

Szerencsés, ha van légkondicionálás, de sokat általában nem érnek, mert annyira kimelegszik az ember. A ventilátorok hasznosabbak, jobban szárítanak, és nem okoznak megfázást, mert a normál hőmérsékletű levegőt mozgatják.

Fontos, hogy a létszám ne legyen túl nagy a terem méretéhez képest, mert úgy a 2.-3. sorból nem lehet látni a bemutatott mozdulatokat.

Szerencsés, ha más zene nem zavarja az órákat. Az áthallás zavaró tud lenni.

Egyes termekben (tornaterem) elveszik a hang, alig hallani a zenét, a ritmusokat, amire táncolni kellene.

Jó ha van öltöző, mert akik munkából érkeznek azok kényelmesebb ruhába, cipőbe öltöznének.

A tükör is fontos, mert szembesülhet az ember a rettenetes látványú "higanymozgásával".

És az jó, ha közel van a terem a lakáshoz, munkahelyhez, és nem kell fizetni parkolási díjat sem a környéken, vagy éppen közel egy metrómegálló.

A salsa rendezvények

A salsa tanfolyam csoportjának megtartásához kellenek csapatépítő programok: salsa welllness-hétvége, házibulik, házi versenyek, partik, táborok. A legtöbb helyen szerveznek is ilyeneket. Persze ezek is pénzbe kerülnek, ahol nem csak a szállásért kell fizetni, hanem a szervezésért, és a programokért is.

Ajándékok

Egy rendezvényen számíthatsz arra, hogy valami tárgyi emléket is kapsz. Persze nem mindenütt jár táska, sapka, póló - csak ha már alaposan megfizetted a részvételi díjban.

Mit tegyél, ha a választott tánciskolában unalmasak az órák?

Ez azt jelenti, hogy Te gyorsabban elsajátítod az ismereteket. Ekkor kisebb megtakarítást érhetsz el, ha nem mész be minden órára. De előbb járj utána, hogy a bérleted ezt lehetővé teszi-e.
Járj párhuzamosan más jellegű salsa tanfolyamra is, ha van még szabad időd! (Rueda mellett salsa "party style"-ra érdemes, és viszont.)

Tánciskolai listák

A weben találni 1-1 listát, ahol a teljesség látszatát keltve gyűjtik össze a salsa tánciskolákat. Az ilyen listákat gyakran a salsában üzletileg érdekelt emberek szerkesztik, így egy-egy komoly versenytárs kimaradhat a listából. Az ilyen kimaradó tánciskolákat is érdemes komolyabban is megnézni. :)

Most már minden világos? :)

 

 

 

 

Új kezdő salsa
tanfolyam indul!